Personen

Wie meer wil weten over zijn voorouders of andere personen kan via de archieven van de Burgerlijke Stand tot 1811 teruggaan. Zie daarvoor de website WieWasWie. Voor 1811 zult u de doop-, trouw- en begraafboeken (DTB-boeken) van kerken en gerechten moeten raadplegen.

De Utrechtse doop-, trouw- en begraafboeken  werden meestal bijgehouden door dominees, kosters en pastoors van gereformeerde gemeenten en rooms-katholieke parochies. Daarnaast zijn er trouwboeken van dorps- en stadsgerechten, omdat niet-gereformeerde huwelijken na de Reformatie alleen rechtsgeldig waren als ze voor het plaatselijke gerecht waren gesloten. Het oudste dtb-register van het Regionaal Archief Zuid-Utrecht is het trouwboek van de stad Wijk bij Duurstede uit 1597.

De archiefdiensten in de provincie Utrecht hebben de meeste doop-, trouw- en begraafboeken gedigitaliseerd en via één website beschikbaar gemaakt. U kunt gemakkelijk zoeken op naam, plaats en geboortedatum. De toegang tot deze site verloopt via Het Utrechts Archief.

Klik hier om naar de toegang tot de DTB-boeken te gaan.

Om personen uit onze regio te vinden kunt u bij Het Utrechts Archief direct zoeken op plaats, óf na uw eerste zoekvraag op plaats filteren via de filters rechts naast de resultaten.

De burgerlijke stand van de voormalige gemeente Zederik vanaf 1812 kunt u inzien op de beeldbank van Zederik. Klik hier om naar de beeldbank van Zederik te gaan en selecteer Akten/Registers.

De DTB-boeken van de voormalige gemeente Leerdam zijn nog niet digitaal beschikbaar. U kunt deze op onze studiezaal inzien. Wel kunt u de doopgegevens uit de DTB raadplegen via WieWasWie. Klik hier om naar WieWasWie te gaan. U kunt dan via Uitgebreid Zoeken bij plaats Leerdam invullen, en als documenttype DTB Doop selecteren.