In memoriam: Loek Caspers (1924-2019)
Gepubliceerd op 13 augustus 2019 in Nieuws.
Loek Caspers is niet meer. Op donderdag 8 augustus 2019 is zij in haar woonplaats Den Haag overleden. Vrijdagmiddag 16 augustus wordt zij in Driebergen begraven. Aan haar lange en veelbewogen leven is op 95-jarige leeftijd een einde gekomen. Loek werd in 1924 in Driebergen geboren en bracht daar haar jeugd door. Zij was in de Tweede Wereldoorlog actief in het verzet op de Utrechtse Heuvelrug, als koerier en pilotenhelper. Na de oorlog studeerde ze medicijnen in Utrecht, waarna zij zich in Engeland specialiseerde in de anesthesiologie. De laatste jaren voor haar pensionering was zij werkzaam als sociaal geneeskundige.
Loek kreeg vooral landelijke bekendheid als secretaris van de Nationale Federatieve Raad van het Voormalig Verzet Nederland en van de Stichting Samenwerkend Verzet 1940-1945 en door haar publicaties, lezingen, interviews en radio- en televisie-optredens over het verzet tijdens de oorlog. Zij was ook een vraagbaak voor velen.
Schuilnamen
Onder de schuilnamen Elsa en Loek bleef zij tijdens de oorlog buiten bereik van haar vijanden. De naam Elsa is voornamelijk in Engelstalig gebied bekend. Een door de Duitsers gevangen genomen vriendin werd tijdens een verhoor naar ‘Elsa’ gevraagd. Ook de persoonsbeschrijving klopte. Ze wist toen dat ze door de Duitsers gezocht werd en veranderde van naam. Ook bleekte ze daarna haar haren. Omdat er geen warm water voorhanden was, liep dat bleken uit de hand: ze hield er rood haar aan over en nam de schuilnaam Loek aan, die zij de rest van haar leven bleef voeren.
Loek Caspers zorgde dat er in Driebergen een ‘Dames Holsthof’ kwam. Bep en To Holst hadden tijdens de Tweede Wereldoorlog op de Welgelegenlaan tien joodse kinderen in huis. Ze werden verraden, gevangen genomen en naar kamp Vught gebracht, waar Bep overleed.
(Foto’s: Hans Dirksen, Wijk bij Duurstede)
‘Langbroek in de Tweede Wereldoorlog’
Op 13 april 2018 werd de geheel herziene en aangevulde heruitgave van het boekje ‘Langbroek in de Tweede Wereldoorlog’, geschreven door Loek Caspers, gepresenteerd. Dat gebeurde voor een vol Hervormd Centrum met zo’n 150 volwassenen en schoolkinderen op de Brink in Langbroek. Gastheer was wethouder Hans Marchal. Loek schreef dit boekje over het verzet in Langbroek al in 1989. Aanleiding was de adoptie van het verzetsmonument door de beide basisscholen in deze plaats. De heruitgave verscheen in het door het samenwerkingsverband Platform WO2 uitgeroepen jaar van Verzet 2018. In het boekje staat ook een nieuwe bijdrage over het oorlogsmonument in Langbroek van oud-burgemeester Theo Bunjes. Het was een bijzondere bijeenkomst met toespraken van Loek Caspers en Theo Bunjes en met interessante televisiefragmenten. Oud-verzetsman Joop Alberts reikte de eerste exemplaren van het nieuwe boekje uit. Na de bijeenkomst werden bloemen gelegd bij het Piet de Springer monument op de begraafplaats
Publicaties
Van haar hand verschenen de volgende publicaties:
– Langbroek in de Tweede Wereldoorlog (1989; herdruk 2018);
– Luizen in de Pels; verzet op de Utrechtse Heuvelrug (1991);
– To save a life, memoirs of a Dutch resistance courier (1995);
– De geschiedenis van de NFR (1999);
– De huisbewoonsters van Drift 19, 1931-1941 en 1945-1965 (2000);
– De geschiedenis van de Stichting Samenwerkend Verzet 1940-1945 (2005);
– Vechten voor Vrijheid. Oorlog en verzet op de Utrechtse Heuvelrug (2007/20082).
Haar persoonlijke archief (waarin natuurlijk veel materiaal over de Tweede Wereldoorlog) beslaat twee strekkende meter en is geschonken aan het Regionaal Historisch Centrum Zuidoost Utrecht in Wijk bij Duurstede. Iedereen kan de stukken gratis inzien op de studiezaal en de inventaris raadplegen op www.rhczuidoostutrecht.nl:
299 | N.C. (Loek) Caspers | 1890-2017 | PDF toegang |