De Kersenplukker van Ameide
Gepubliceerd op 6 juni 2023 in Verhalen.
Halverwege de jaren tachtig werd er in Ameide volop gewerkt aan de herinrichting van het plein achter het stadhuis aan de Voorstraat. Er werd een nieuwe loswal aan de Lek aangelegd, er kwam een recreatieterreintje op de Oude Loswal en er kwam een kunstwerk op een kleine verhoging tegen de dijk aan.
Beeldhouwer Marcus Ravenswaaij uit Hoog-Blokland kreeg de opdracht van de gemeente het kunstwerk te maken. Het werd een bronzen beeld van een kersenplukker, ook wel haneker genoemd, op een ronde verhoging met aan zijn voeten een jongen en een meisje aan wie de kersenplukker een trosje kersen reikt. De gemeenteraad stemde in met het beeld van een kersenplukker, omdat daarmee voor een activiteit gekozen werd die de meeste mensen aansprak. Iedereen die deze tijd had meegemaakt had de kersentijd bovendien als leuk ervaren. Het was een tijd van onvergetelijke herinneringen, zoals dat de baas koffie voor je zette en dat je werd beetgenomen als je koffiekan aan de tafel was vastgespijkerd
Vroeger bloeide de kersencultuur rond Ameide. De boomgaarden lagen niet in Ameide, maar in Tienhoven. De plukkers kwamen echter vooral uit Ameide. Buiten de pluktijd hielden zij zich bezig met het vlechten van manden en het maken van hoepels. Het kersenplukken was aantrekkelijk; het betaalde wat beter dan het meeste andere werk en men was in de buitenlucht.
Een delegatie met onder meer de burgemeester, een wethouder en een lid van Gedeputeerde Staten van de provincie Zuid-Holland, opende op 23 mei 1984 eerst het recreatieterrein en onthulde daarna het beeld. Het gezelschap werd begeleid door het Ameidese muziekcorps dat het volkslied van Ameide speelde (’t kan verkeren, ’t kan vergaan).
Over het plein verspreid werden oude Ameidese ambachten gedemonstreerd waaronder het verpakken van kersen in zogenaamde kersenmandjes, het vlechten van manden en eendenkooien en het pellen van wilgentakken.
Wilt u meer weten? Het RAZU heeft een dossier over de aanleg en opening van het nieuwe recreatieterrein en de vervaardiging en onthulling van de kersenplukker (archieftoegang 620, archiefnr. 874). U bent van harte welkom om het dossier bij ons in te zien.