Kranten

Uw zoekacties: Dorpsgerechten

064 Dorpsgerechten

beacon
 
 
Inleiding
Deze inventaris bevat de archieven van de dorpsgerechten die hebben gefunctioneerd op het grondgebied van de zes gemeenten die zijn aangesloten bij het Regionaal Archief Zuid-Utrecht.
De archieven van de dorpsgerechten, behalve van die gerechten die functioneerden op het grondgebied van de huidige gemeente Vianen, zijn in april 1997 overgebracht uit Het Utrechts Archief naar de gemeenschappelijke archiefbewaarplaats van het Streekarchivariaat Kromme-Rijngebied-Utrechtse Heuvelrug, de voorganger van het RHC Zuidoost Utrecht, in Wijk bij Duurstede.
Als gevolg van een provinciale grenswijziging werd de gemeente Vianen op 1 januari 2002 ingedeeld bij de provincie Utrecht. Naar aanleiding van deze nieuwe indeling werden in 2008 de "Viaanse" gerechtelijke archieven overgebracht van het Nationaal Archief naar Het Utrechts Archief. In maart 2014 vond vandaar de overdracht plaats naar het RHC Zuidoost Utrecht.
Eind november 2019 zijn de dorpsgerechten van de gerechten die ressorteerden onder de voormalige gemeenten Leerdam en Zederik overgebracht vanuit het Nationaal Archief in 's-Gravenhage naar het RHC Zuidoost Utrecht.
De inventaris is, wat betreft de Utrechtse dorpsgerechten, een uittreksel uit de Inventaris van de archivalia afkomstig van de dorpsgerechten in de provincie Utrecht 1489-1811, door D.T. Koen (Utrecht, 1985; Inventaris 49). Daar vindt u ook een uitgebreide inleiding op deze archieven.
Een aantal inventarisnummers ontbreekt. Deze waren al niet meer aanwezig tijdens de overdracht naar Wijk bij Duurstede. Dit is in de toegang steeds aangegeven.
1. Aanwijzingen voor de gebruiker
Inventaris
2. Gerecht Amerongen, Ginkel en Elst
2.4. Vrijwillige rechtspraak
24-31 Protocollen van akten, voornamelijk van overdracht en hypotheek
24 1590-1625 april
064 Dorpsgerechten
Inventaris
2. Gerecht Amerongen, Ginkel en Elst
2.4. Vrijwillige rechtspraak

24-31 Protocollen van akten, voornamelijk van overdracht en hypotheek
24
1590-1625 april
3-9-1611: mr. Hendrick van Schroyesteyn, advocaat aan het Hof van Utrecht, namens Alida van Reede vrouwe van Wengsfeldt, wil het oordeel van het gerecht over de eigendom van 14 morgen lants in die weyde achter den huyse Sulensteyn, streckende vande Gemenen Wech genaempt Die Souwen tot inde Collants Graeft thoe, en 19 morgen opten Engh boven den huize Zuilenstein te boswaert op aen verscheyden parcelen, en een stuk land gelegen tussen die twee Hullen naest enen acker geheten Den Doornacker, houdende 4 hont en 3,5 roede. En nog een morgen 10 roeden gelegen tussen die voorschreven twee Hullen daer dat clooster tot Wijck aen beyden zijden naest gelandt is en nw Willem Jansz. En nog 1 morgen 35 roeden strekkende vanden Hogenwech tot aen die Hegge thoe. En nog 1 morgen 41 roeden besyden die Hegge. En 10 hont 37 roeden naest den Stoppelwech te Leersemwaert. En nog 1,5 morgen 60 roeden en dartienhalff hont en 4 roeden opstreckende vanden Hogewech tot aende Hull toe. En een campken gelegen binnen den geboomten teynden dhoffstadt Sulesteijn houdende ontrent vijff hondt. En nog een kampje bezijden aan de hofstad naest een hoffstadt competerende het clooster tot Wijck houdende 3 hont ende voorts zulcke englanden als den huyse Sulesteyn van rechts wegen toebehoren gelegen inden gerechte van Amerongen. En twee hoeven bosch 600 roeden land en 35 beginnende aen Ameronger Enge totten Ginckelschen Dwarswech, breed 29 roeden, boven naast gelegen is de domproost en beneden Anthonis de Roij. En nog 2 hoeven veen in de Ginkelse venen, lang 368 roeden aengaende byde huysen tot Ginkel doe die Haer aende Quade Rijt toe breet wesende 51 roeden ende den vierdel daer boven naest gelegen. Zij verkoopt dit aan jonker Johan van Renesse heer van Dorp etc.

Kenmerken

Datering:
1505-1811 (1836)
Plaatsnaam:
Amelisweerd, Amerongen, Bolgerijen, Bunnik, Cothen, Darthuizen, Doorn, Driebergen, Dwarsdijk, Everdingen, Hagestein, Hardenbroek, Heemstede, Hei- en Boeicop, Honswijk, Houten, Kedichem, Grote en Kleine Koppel, Maarschalkerweerd, Lakerveld, Lexmond, Maarn, Maarsbergen, Meerkerk, Middelkoop, Nederlangbroek, Nieuwland, Odijk, Oosterwijk, Oudwulven, Overlangbroek, Schalkwijk, Schonauwen, Schoonrewoerd, Sterkenburg, Tienhoven, Tull en 't Waal, Werkhoven, Wulven, Leersum, Ginkel, Autena, Elst, 't Goy
Omvang:
37,25
Openbaarheid:
Geheel openbaar
Soort archief:
Archieven van rechterlijke organen
Herkomst:
Overheid_A
Auteur:
D.T. Koen, H.J. Postema
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Regionaal Archief Zuid-Utrecht, Wijk bij Duurstede. Toegang 064 Dorpsgerechten 1505-1811 (1836)
VERKORT:
NL-WbdRAZU. 064