Viering 75 jaar vrijheid
Gepubliceerd op 1 mei 2020 in Uitgelicht.
Twee jaar geleden besloot het bestuur van het regionaal archief geld en tijd te reserveren om het einde van de Tweede Wereldoorlog in mei 2020 te herdenken. We wilden aanhaken bij allerlei lokale initiatieven in onze zes gemeenten, maar ook bij provinciale en landelijke projecten. Na veel voorbereidingen stonden dit voorjaar een aantal mooie resultaten klaar voor het publiek. Helaas gooide de uitbraak van de coronapandemie roet in het eten. Half maart werd duidelijk dat ook in ons gebied veel activiteiten en evenementen niet konden doorgaan.
Dat is jammer. In de eerste plaats natuurlijk voor de oudste generatie die de bevrijding in 1945 nog bewust heeft meegemaakt. De huidige maatregelen met zijn contactbeperkingen en thuisisolatie maken het voor hen extra moeilijk. Het is ook spijtig voor de organisatoren die hun vele werk niet beloond zien met een goed bezochte tentoonstelling in een van de musea, met een lezing of bijeenkomst, een film- of theatervoorstelling of een educatief project op een school.
Het belangrijkste slachtoffer is echter het publiek. Jong en oud, iedereen met belangstelling voor geschiedenis en zijn omgeving zit thuis en kan de deur niet uit. Gelukkig tonen veel betrokkenen hun veerkracht en hebben zij alternatieve wegen gevonden om anderen deelgenoot te maken van hun project.
Dat geldt zeker voor Jong en Bevrijd, het project waarbij Jos Meijs, Winfried Leeman en Izak van Rij, samen met het Stadsmuseum Rhenen, het Stadsmuseum Woerden en het Regionaal Archief Zuid-Utrecht de verhalen van twintig ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog in de provincie Utrecht presenteren. Zo zijn de interviews, foto’s, videodocumentaires en het lespakket vanaf begin mei online te ervaren via de website van het RAZU. De kroon op hun werk, de fototentoonstellingen, zijn hopelijk deze zomer nog te bezichtigen in de musea en elders, terwijl het bijbehorende boekje nu al in de lokale boekwinkels ligt.
Ik dank de organisatoren voor hun grote inzet en hoop dat veel mensen kennis zullen nemen van het indrukwekkende resultaat. De herinnering aan de Tweede Wereldoorlog mag niet verloren gaan.