Het Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU) is er voor iedereen die iets wil weten over de geschiedenis van het zuiden van de provincie Utrecht. De deelnemende gemeenten zijn: Bunnik, Houten, Rhenen, Utrechtse Heuvelrug, Vijfheerenlanden en Wijk bij Duurstede. Het RAZU beheert de rijke historische archieven en collecties van en uit deze zes gemeenten.
Verschil tussen archief en collectie
Onder de term archief verstaan we hier het geheel aan archiefbescheiden dat hoort bij een bepaalde organisatie of persoon. De archiefbescheiden ontstaan automatisch als neerslag van hun handelen.
Een collectie of verzameling is een groep documenten die volgens een bepaald criterium zijn bijeengebracht. Een voorbeeld daarvan zijn de Topografisch Historische Atlassen waarin alle typen afbeeldingen over een plaats of streek worden verzameld.
Verschil tussen toegang en nadere toegang
Een toegang is een staat met beschrijvingen van de stukken per archief of collectie. We onderscheiden meestal inventarissen (uitgebreid) en plaatsingslijsten (beperkter/globaler).
Een nadere toegang is een specificatie van de gegevens in een of meer archiefstukken. Er zijn allerlei soorten nadere toegangen, zoals indexen, regestenlijsten en transcripties.
Verschil tussen overheids- en particuliere archieven
Het RAZU bewaart twee soorten archieven: overheidsarchieven en particuliere archieven. Overheidsarchieven zijn archieven van de deelnemende gemeenten en gemeenschappelijke regelingen en hun rechtsvoorgangers (de voormalige gerechten en gemeenten).
Daarnaast zijn er de archieven van verenigingen, stichtingen, bedrijven, kerken, scholen, families of personen die aan het RAZU zijn geschonken of in bewaring (bruikleen) gegeven. Dat zijn de particuliere archieven.
In de regel zijn beide soorten archieven openbaar. Als u bepaalde stukken niet kunt raadplegen, wordt dat vermeld.