Wietse Bakker nieuwe directeur-archivaris

Gepubliceerd op 27 september 2024 in Nieuws.

Op 1 oktober 2024 start Wietse Bakker als directeur-archivaris bij het Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU). Hij volgt daarmee Erika Hokke op, die dan begint als stadsarchivaris van de gemeente Rotterdam.

Wietse is historicus en archivaris en begon in deze regio als adviseur bij de gemeente Wijk bij Duurstede. In 2019 maakte hij de overstap naar het RAZU, waar hij als informatiemanager en -adviseur aan de slag ging. In deze rol adviseerde hij de aangesloten gemeenten over de inrichting van hun informatiebeheer en was hij verantwoordelijk voor aansluiting van de eigen informatiehuishouding bij de nieuwe ambities van het archief. Daarnaast was hij de rechterhand van Erika en haar voorganger Ria en staat hij mede aan de basis van het innovatieve e-depot. Tussen 2019 en 2020 behaalde hij zijn diploma archivistiek aan de Universiteit van Amsterdam, waarbij hij in 2022 de Duparc-prijs ontving voor de meest waardevolle studie op het gebied van de archiefwetenschap.

Met Wietse staat er voor collega’s en bestuur een vertrouwd gezicht aan het roer. De komende jaren staan in het teken van open, openbaar en (her)bruikbaar: de doelstellingen waarmee het RAZU de archieven voor een zo breed mogelijk publiek bereikbaar en zichtbaar zal maken. Met zijn kennis en ervaring op het vlak van digitale innovatie zal Wietse hierbij inzetten op een verbinding tussen papier en digitaal, onze culturele partners en de collectie, en tussen inwoners en hun bij het RAZU vastgelegde geschiedenis.

Foto van een symbolische sleuteloverdracht van Erika Hokke en Wietse Bakker voor de depotdeuren. Door Winfried Leeman, 2024

Erika Hokke overhandigt symbolisch de sleutels van het depot aan Wietse Bakker